Пољопривредна школа "Радош Јовановић Сеља"
Пољопривредна школа "Радош Јовановић Сеља"
Пољопривредна школа "Радош Јовановић Сеља"
Пољопривредна школа "Радош Јовановић Сеља"
Пољопривредна школа "Радош Јовановић Сеља"
Пољопривредна школа "Радош Јовановић Сеља"
Пољопривредна школа „Радош Јовановић Сеља” у Прокупљу основана је 1927. године Указом краља Александра. 1928. године почела је са радом као Специјална пољопривредна школа у двогодишњем трајању. До Другог светског рата једина битна измена у њеном раду је прерастање у трогодишњу 1933. године. После Другог светског рата школа је међу првима обновила рад када је постала четворогодишња, коју је завршила само једна генерација ђака, јер је школа укинута 1952. године, а њени уценици су завршили школовање у Лесковцу и Приштини. Године 1958. обновљен је њен рад под именом Ратарско-тракторска школа, да би од 1960. радила под називом Центар за образовање стручних кадрова у пољопривреди. У Центру су наредних 20 година радили паралелно ратарско-тракторска школа и четворогодишња пољопривредна школа. Од 1967. Центар носи име народног хероја Радоша Јовановића Сеље. 1978. године формиран је образовни центар "Светозар Марковић", у чији састав је ушла пољопривредна школа као ООУР за пољопривредно и индустријско усмерење, као друга фаза усмереног образовања. 1987/1988. године Центар је расформиран, заједничке основе и друга фаза су укинуте. 
Настава се изводи у кабинетско-учионичком простору и на економији, а за прехрамбену струку  обиласком предузећа у Прокупљу, Нишу, Лесковцу, Крушевцу, Александровцу и др., као и за ветеринарску струку у ветеринарским станицама и амбулантама Прокупља, Ниша, Куршумлије, Блаца и Житорађа.
Школа располаже кабинетима за рачунарство и информатику, мултимедијалну учионицу, кабинете за хемију, моторе и тракторе, ратарство, као и специјализованим учионицама за српски језик и књижевност, воћарство и виноградарство, ветеринарску струку и за прехрамбену групу предмета. Ученицима и наставницима је на располагању библиотека са преко 6000 књига. За практичну наставу служи и живинарска фарма, инкубаторска станица, машински парк, сервисна радионица и пекарска радионица.
 
У условима које поседује ова школа она образује и васпитава ученике за занимања на II и IV степену стручне спреме: Пољопривредни техничар, Ветеринарски техничар, Прехрамбени техничар (IV степен) и Пекар на III степену. Сваке школске године наша школа има преко 60 активних ванредних ученика, како на доквалификацији, тако и на преквалификацији.
 
Рад у школи обавља 46 наставника, 5 сарадника у настави и 24 радника у ваннастави.
 

Промотивни видео

Erasmus+ Programme