Прехрамбени техничар је стручњак за рад у прехрамбеној индустрији који организује и контролише рад линије за производњу, машине и уређаје или обавља лабораторијска испитивања сировина и производа.
У току школовања изучава се више различитих технологија: воћа, поврћа, кондиторских производа, млека, меса, шећера, тестенина.
Након завршетка овог образовног профила ученици могу уписати велики број факултета или радити у лабораторијама предузећа која се баве производњом прехрамбених производа, затим воћем, поврћем и њиховим прерађевинама, месом и месним прерађевинама, млеком и млечним прерађевинама, производима од брашна, кондиторским произвдоима, соковима.
|
Предмети |
Разреди са недељним бројем часова |
|||
Први |
Други |
Трећи |
Четврти |
||
Општи предмети |
Српски језик и књижевност |
3 |
3 |
3 |
3 |
Страни језик |
2 |
2 |
2 |
2 |
|
Физичко васпитање |
2 |
2 |
2 |
2 |
|
Математика |
3 |
3 |
3 |
3 |
|
Рачунарство и информатика |
2 |
|
|
|
|
Историја |
2 |
|
|
|
|
Екологија и заштита животне средине |
1 |
|
|
|
|
Географија |
2 |
|
|
|
|
Социологија са правима грађена |
|
|
|
|
|
Екологија и заштита животне средине |
|
|
|
|
|
Географија |
|
|
|
|
|
Социологија са правима грађена |
|
|
|
2 |
|
Стручни предмети |
Исхрана људи |
1 |
|
|
|
Технике рада у лабораторији |
6 |
|
|
|
|
Физика |
2 |
2 |
|
|
|
Хемија |
5 |
5 |
|
|
|
Аналитичка хемија |
|
3 |
|
|
|
Основи прехрамбене технологије* |
|
4
|
|
|
|
Технологија воде* |
|
|
|
||
Технолошке операције |
|
5 |
5 |
|
|
Ензимологија |
|
|
1 |
|
|
Физичка хемија |
|
|
4 |
|
|
Микробиологија |
|
|
4 |
|
|
Изборна технологија |
|
|
5 |
10 |
|
Контрола квалитета у прехрамбеној индустрији |
|
|
|
5 |
|
Предузетништво |
|
|
|
2 |