Print

Прехрамбени техничар је стручњак за рад у прехрамбеној индустрији који организује и контролише рад линије за производњу, машине и уређаје или обавља лабораторијска испитивања сировина и производа.

У току школовања изучава се више различитих технологија: воћа, поврћа, кондиторских производа, млека, меса, шећера, тестенина.

Након завршетка овог образовног профила ученици могу уписати велики број факултета или радити у лабораторијама предузећа која се баве производњом прехрамбених производа, затим воћем, поврћем и њиховим прерађевинама, месом и месним прерађевинама, млеком и млечним прерађевинама, производима од брашна, кондиторским произвдоима, соковима.

 

Предмети

Разреди са недељним бројем часова

Први

Други

Трећи

Четврти

 

 

 

 

 

 

Општи предмети

Српски језик и књижевност

3

3

3

3

Страни језик

2

2

2

2

Физичко васпитање

2

2

2

2

Математика

3

3

3

3

Рачунарство и информатика

2

 

 

 

Историја

2

 

 

 

Екологија и заштита животне средине

1

 

 

 

Географија

2

 

 

 

Социологија са правима грађена

 

 

 

 

Екологија и заштита животне средине

 

 

 

 

Географија

 

 

 

 

Социологија са правима грађена

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

Стручни предмети

Исхрана људи

1

 

 

 

Технике рада у лабораторији

6

 

 

 

Физика

2

 2

 

 

Хемија

5

5

 

 

Аналитичка хемија

 

3

 

 

Основи прехрамбене технологије*

 

4

 

 

 

Технологија воде*

 

 

 

Технолошке операције

 

5

 

Ензимологија

 

 

1

 

Физичка хемија

 

 

4

 

Микробиологија

 

 

4

 

Изборна технологија

 

 

5

10

Контрола квалитета у прехрамбеној индустрији

 

 

 

5

Предузетништво

 

 

 

2